Achtergrond

Mijn naam is Peter Kerkhoven (Amsterdam, 1967), oorspronkelijk afkomstig uit Alkmaar en nu sinds 2015 actief in Thüringen en Sachsen-Anhalt, Duitsland. Per toeval ben ik hier terecht gekomen en – net als u – kon ik in het begin niet geloven, dat de prijzen hier zo goedkoop zijn! Een huisje op eigen grond voor nog geen vijfduizend euro? Dat bestaat niet! Ja, het is toch echt waar. Het kan en het is mogelijk, ook nu nog.

In sneltreinvaart ben ik me gaan oriënteren op de markt in Thüringen en Sachsen-Anhalt. Makelaar ben ik eigenlijk helemaal niet, laat staan verkoper. Ik heb jarenlang een eigen persbureau gehad en heb gewerkt als journalist, redacteur, fotograaf en later als leidinggevende en in de organisatie en public relations. Ook ben ik jarenlang (mede-)eigenaar geweest van Alkmaar Cruises / Partyschip Amalia en heb daar heerlijke maar zware horeca-jaren meegemaakt.

Daarnaast heb ik ervaring in diverse besturen als voorzitter van o.a. VVE Huibert Pootlaan (renovatie 2.8 miljoen euro), Onafhankelijke Partij Alkmaar (partijvoorzitter, 2 wethouders, college-verantwoordelijkheid), Nationale Stichting NU! (landelijk voorzitter hoofdbestuur) en meer. Veelzijdig? Ja! Makelaar? Niet echt… Maar ik zie kansen hier, ben zelf begonnen met een leuke tweede woning in Thüringen en woon hier nu permanent. Ondertussen bemiddel ik bij aan- en verkoop van onroerend goed. Hoe leuk is het dan om mede-Nederlanders te helpen met de aankoop van een goedkope woning? Nu kan het nog….

Ik houd me bezig met de onderkant van de markt, de allergoedkoopste woningen en de voordeligste objecten. Dat is een kwestie van goed zoeken, contacten onderhouden en vooral aanwezig zijn in het gebied. Daarom heb ik me nu permanent gevestigd in Duitsland. Dan kan je veel makkelijker met alles en iedereen praten en ervaringen op doen, want je moet echt in de regio zelf zitten. Op afstand aankopen, werkt niet.

Het aanbod op deze site komt overal vandaan. Uit het aanbod van makelaars, van particulieren zelf die hun woning willen verkopen, in opdracht van eigenaren, sommige zijn eigendom van de bank, of objecten van overheden en gemeenten, leegstaande panden die ik zelf heb ontdekt…. Het aanbod is groot en divers. In principe zijn het alleen objecten waar ik zelf achter sta. Of het is gewoon te leuk om niet te vermelden op deze site.

Houd bij alles goed voor ogen: alle waar is naar zijn geld. Als je een object koopt voor nog geen 25.000 euro en je krijgt daar eigen grond bij en een woning op de koop toe, wat mag je dan eigenlijk verwachten? Eigenlijk niet veel maar de realiteit laat zien dat je daarvoor al een heel leuke woning koopt. Kijk rustig rond op deze site en u kunt mij altijd mailen of bellen!

Tot ziens in Thüringen!

Tschüss,

 

Peter Kerkhoven

Thüringen

 

 

ADVIES

Bij interesse en bezichtiging krijgt u van mij persoonlijk advies, gebaseerd op voorkeuren, ervaringen, courantheid, infrastructuur, locatie en de daadwerkelijke actuele situatie ter plekke. Niet voor niets ben ik al jaren actief in dit gebied, zeker vanaf 2014. U ontvangt een eerlijk en open advies, zoals door mij met eigen ogen ervaren, ter plaatse op locatie gezien en afgezet tegen de huidige prijsontwikkelingen. Let op: de prijzen zijn fors gestegen sinds eind 2017, begin 2018 en stijgen op dit moment nog steeds! (prijspeil: herfst 2019).

Zowel de voor- als nadelen krijgt u van mij duidelijk te horen. Daarbij geef ik mijn eigen advies, waarbij voor mij het belang van de koper prevaleert. De prijs/kwaliteit verhouding is daarbij uiteraard van belang, alhoewel u natuurlijk altijd goed moet beseffen dat u doorgaans koopt aan de onderkant van de markt. Heel eerlijk: wat mag je eigenlijk verwachten voor die lage prijzen? Doorgaans niet veel. Desalniettemin krijgt u van mij klip en klaar te horen, wat er eventueel mankeert aan een huis (let wel: ik ben geen bouwkundige).

Daarbij schroom ik niet, om u een aankoop te ontraden. Ook geef ik gerichte adviezen over de koopprijs. Wat u daar uiteindelijk mee doet, is geheel en al uw eigen keus. Dit houdt echter wel in dat ik niet zomaar elke aankoop uitvoer en ook niet ieder bod uitbreng of accepteer. Ik woon en leef hier in dit gebied, praat dagelijks met mensen in de regio, zie met eigen ogen alle prijsontwikkelingen en weet wat er speelt. Doe daar uw voordeel mee!

Verder kan ik helaas niet elke klant of iedere opdracht aannemen. Ik behoud mij nadrukkelijk het recht voor geïnteresseerden te weigeren en/of opdrachtverzoeken af te wijzen. De grootte van het land, de lange afstanden, de geheel andere leef- en werkwijze hier, de beschikbaarheid van mijn agenda en de verantwoordelijkheden t.o.v. de diverse overheden en instanties, nopen mij hier helaas toe. Ik hoop dat u hiervoor begrip heeft.

 

WERKWIJZE

Zoals reeds diverse keren en meerdere malen op deze website aangegeven, verschilt de woningmarkt hier nogal fors ten opzichte van die in Nederland. Mijn werkwijze heb ik daar dan ook, door de jaren heen en heel wat ervaring rijker, speciaal op aangepast. Ik bied niet alleen mijn eigen aanbod van huizen in portefeuille te koop aan. Ik ga gericht op zoek en haal het aanbod overal vandaan. En dan specifiek aan de onderkant van de markt, in de allerlaagste prijsklasse.

Deze woningen vindt u zelf vaak niet eens, laat staan op internet. Dat is een kwestie van praten, zoeken, onderhandelen en heel veel, heel vaak de boer op, dorpjes in en zelf huizen zoeken. Tegenwoordig worden mij ook steeds vaker huizen aangeboden via andere (Duitse) makelaars, banken en instellingen. Of ik zoek de objecten zelf op, bij andere makelaars en verkopers. Voor u als koper geldt toch alleen: het leukste huis voor de beste prijs. Ook als u wellicht twee keer makelaarskosten moet betalen (zowel voor verkopend als aankopend makelaar) bent u meestal toch nog heel goedkoop uit.

Uiteindelijk telt alleen het bedrag onderaan de streep. En dan moet u voor uzelf beslissen of u dat de moeite waard vindt. De mooiste plekjes en de leukste huizen, voor de meest voordelige prijs, daar gaat het dan om. Het kan dan ook zomaar zo zijn dat ik huizen van andere partijen zelf te koop aanbied, gewoon omdat deze te leuk zijn om te negeren. Verder kijken dan puur het eigen aanbod, dat is veel te beperkt. Alle opties open houden en alle mogelijkheden benutten, daar heeft u alleen maar voordeel van.

Daarnaast is het ook interessant om overig aanbod te zien, in andere prijsklassen en vaak met een veel hogere prijs. Dan ziet u wat voor verschillen er zijn op de huizenmarkt hier. Van spotgoedkoop tot extreem duur. Het is goed om een globaal beeld te hebben van de gehele markt. En ook de prijsontwikkeling goed in de gaten te houden. Die gaat namelijk alleen nog maar omhoog.

Wij behouden ons ook nadrukkelijk het recht voor om eigen verkoopprijzen te hanteren. Dat heeft nou eenmaal te maken met de geheel andere wijze van aan- en verkoop hier. Niemand zal het mij kwalijk nemen dat ik af en toe ook zelf iets moet verdienen, toch? Voor niets gaat de zon op. Daarom krijgt u van mij altijd een totaalprijs, inclusief alle kosten. Dan heeft u vooraf duidelijkheid.

U ziet, ik houd alles in de gaten en let overal op, ook aanbod van andere aanbieders houd ik scherp in het oog en laat ik hier ook zien op de website. Ik ben dan ook eigenlijk helemaal geen makelaar, laat staan een doorsnee-persoon. Voor mij telt alleen: een goede all-in prijs. De wijze hoe dat tot stand komt is eigenlijk van ondergeschikt belang. Als u maar een mooi huisje kunt kopen, op een leuke plek, voor een goede prijs. Daar gaat het om.

 

Hollandstadt Immobilienhandel 

 

 

Leuk om te weten!

= INTERESSANTE WEETJES =

 

Duitslandpact

Tien punten om de Duitse economie een flinke boost te geven – daarmee kwam het Duitse kabinet begin november 2023 in de vorm van het “Deutschlandpakt“. Want naast de technische recessie, waar zowel Nederland als Duitsland mee kampen, staat Duitsland voor grote structurele transformaties. Van de energietransitie tot het gebrek aan geschoolde werknemers en het ontbreken van (digitale) infrastructuur.

 

Veiling interessant?

U denkt wellicht dat een openbare veiling of executieverkoop interessant is? Dat valt heel erg tegen. Ik heb recent (04-08-2022) meegedaan aan een veiling, daar gingen 2 huizen weg voor 10 x (!!!) de startprijs en een ander huis voor 7 x het minimumbod. Dat loont dus niet echt de moeite.

 

CO2 uitstoot

Geen land in de Europese Unie dat meer investeert in de strijd tegen CO2-emissie dan Duitsland: 44,4 miljard euro. Dat is 36 procent van het Europese totaalbedrag. Zo blijkt uit onderzoek van een klimaatorganisatie.

 

Toerisme

,,Bad Frankenhausen. Der positive Trend setzt sich in der Kurstadt fort. In den Monaten Januar bis August sind die Gäste- und Übernachtungszahlen in den Beherbergungsbetrieben (über zehn Betten) gegenüber dem gleichen Zeitraum des Vorjahr weiter gestiegen. 120.392 Übernachtungen (ein Plus von 6.455 beziehungsweise 5,7 Prozent) bei 23.852 Gästeankünften (das ist ein Plus von 1.718 beziehungsweise immerhin 7,8 Prozent) wurden in diesen Monaten verzeichnet.”

 

Groene Band

,,Het is al meer dan 30 jaar geleden dat de binnenlandse grens tussen Oost en West Duitsland is gevallen. Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur, wat ervoor zorgde dat de grens tussen Oost en West Duitsland open ging. Thüringen bezit het grootste deel van het grensgebied, maar liefst 763 kilometer. Het grensgebied is jarenlang verboden terrein geweest, waardoor er na 1989 een natuurreservaat met zeldzame planten en dieren heeft ontwikkeld. Een waardevol biologisch systeem – de Groene Band – is zo ontstaan. De Groene Band ontdekt je het beste te voet of per fiets.”

Thüringen-entdecken.de

 

Buitenlanders

,,In Thüringen wonen ongeveer 100.000 buitenlanders. Dat is nog geen 5 % van de totale bevolking. In andere Bundesländer ligt dit getal dat veel hoger.”

Radio MDR Thüringen

 

Potentieel

,,Toch heeft Oost-Duitsland potentieel, zowel voor bedrijven als voor burgers, meldt de Ostbeauftragte van de Duitse regering, Christian Hirte. Sinds 2017 trekken meer mensen van West-Duitsland naar Oost-Duitsland dan andersom. Ook is het geboortecijfer in het Oosten hoger dan in het Westen. Middenstandsbedrijven groeien er sterk, maar er zijn wel meer investeringen en innovaties nodig. De Duitse overheid moet daar meer voor doen, is een van de conclusies in het rapport.”