Goedkoop?
,,Zo goedkoop? Kan niet! Is oplichting.” ,,Sinterklaas is al geweest, hoor.”
,,Dat bestaat nooit. Trap er niet in!” ,,Zal allemaal wel onteigend worden.”
,,Ja, ja, geloof je het zelf?” ,,Als iets te mooi is om waar te zijn, is het meestal niet waar.”
,,Klopt niet. Kan eenvoudigweg niet.” ,,Sprookjes bestaan niet.”
,,Ligt zeker naast een stuwmeer of rivier die telkens overstroomt.” ,,Onzinnig.”
,,Daar stinken we dus niet in!” ,,Waar is het addertje onder het gras?” ,,Geloof ik niet.”
,,Op drijfzand gebouwd?” ,,Staat op instorten, dat zie je zo.” ,,Vol asbest?”
Zomaar een greep uit de vele reacties, die ik af en toe krijg. Vol ongeloof, over de lage prijzen. Jammer, maar misschien wel begrijpelijk. Zelf kon ik in het begin namelijk ook niet geloven, dat de prijzen van onroerend goed in bepaalde delen van Duitsland zo laag liggen.
Toch is het echt zo! Een huis op eigen grond voor een paar duizend euro? Ja, het is ongelooflijk maar het bestaat echt en het kan, ook nu nog.
Hoe komt het dan dat de prijzen zo laag zijn? Vooropgesteld gaat het slechts om bepaalde delen van Duitsland. Hoe meer je naar de grens van Nederland komt, het westen dus, hoe duurder de prijzen worden. Ook in en om de grote steden zijn de huizenprijzen gewoon net zo duur als in Nederland, soms zelfs stukken duurder. Globaal gaat het om het gebied vanaf de Oostzee naar beneden, van Sleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern via Sachsen-Anhalt en Sachsen naar Thüringen. Inderdaad, het oude Oost-Duitsland, de voormalige DDR.
Oost-Duitsland
Na de val van de Muur en het neerhalen van het IJzeren Gordijn, in 1989 (nu al weer bijna dertig jaar geleden), stroomde het socialistische (of communistische) arbeidersparadijs leeg en vertrokken bijna 2 miljoen mensen naar het westen. Tien jaar geleden pakten jaarlijks nog steeds zo’n 50.000 mensen hun koffers om te vertrekken naar de westelijke deelstaten. Aan die massale uittocht is nu ondertussen wel een eind gekomen.
In ieder geval stonden en staan nu nog steeds heel veel huizen leeg in de nieuwe Bundesländer. Op een gegeven moment zakken dan uiteraard de prijzen. Aan die ontwikkeling is nu trouwens ook een eind gekomen, de prijzen stijgen ondertussen weer. Maar het is nog steeds mogelijk om voor een prikkie een huis te kopen op eigen grond, gewoon in volledig eigendom, uiteraard met overdracht via de notaris, alles officieel zoals het hoort.
Staat van onderhoud
Wel verkeren de huizen doorgaans niet in de meest optimale staat. In de oude DDR werd nauwelijks onderhoud gepleegd, daarvoor hadden de mensen gewoon geen geld en de staat deed het ook niet. Tevens liep de ontwikkeling fors achter op het westen en werd er nou niet al te vakkundig of duurzaam gebouwd. Meestal zie je dan ook een duidelijk verschil tussen huizen in het westen en huizen in het oosten.
Ook de infrastructuur loopt achter. Sommige dorpen hebben nog geen riolering of zelfs niet eens bestrating. Daar rijd je nog over de onverharde modderwegen in het dorp. Aardgas is er vaak al helemaal niet. Ook internet is traag. Mobiel bellen of mobiel internet heeft af en toe slecht bereik. Dus wat dat betreft loopt het gewoon tientallen jaren achter op het westen. Wel lekker rustig….
De echte ontsluiting van het gebied heeft ook een tijdje geduurd. De snelweg A38, globaal vanuit het westen richting Nordhausen, Halle, Leipzig, Dresden (de belangrijkste oost-west-route) is pas is in 2009 gereedgekomen met de allerlaatste aansluitingen nog in 2012/2013. De nieuwe snelweg A71, van noord naar zuid en van Sangerhausen naar Erfurt en verder, is pas is 2015 helemaal opengesteld. Naar mening van velen, kwamen die snelwegen veel te laat. Bedrijven en mensen trokken weg. Nu komt alles langzaam weer terug.
Landelijke ligging
Verder gaat het om landelijk gelegen gebieden, dorpjes en stadjes op het platteland. Dat is hetzelfde als in Nederland. In Friesland en Groningen zijn de huizen ook stukken goedkoper dan in de Randstad. Uiteraard zijn de prijzen in de steden in dit deel van Duitsland, ook veel duurder dan op het platteland, soms zelfs wel tot zo’n 600 x duurder!
Daarnaast kent Duitsland sowieso altijd al een fors prijsverschil met betrekking tot onroerend goed. Het is heel goed mogelijk dat er in dezelfde straat twee huizen te koop staan met een meer dan aanzienlijk prijsverschil, gebaseerd op afwerking van binnen en van buiten, en gebruik van materialen en inrichting en uitrusting etc.. Ik heb het meegemaakt dat ik ging kijken naar een huis van 20.000,- euro en verderop stond een gelijksoortig huis voor maar liefst 200.000,- (!!!) euro te koop. Dat soort grote verschillen zie je niet in Nederland.
Groot land
Duitsland is heel groot! Dat scheelt ook in de prijzen. Nederland is maar een klein land waar heel veel mensen wonen (17 miljoen). Duitsland is meer dan 8,5 x zo groot als Nederland (zonder water zelfs 10 x zo groot!) maar er wonen relatief veel minder mensen (83 miljoen). Dus procentueel gezien slechts de helft van Nederland, qua inwoners afgezet tegen de grootte van het land. En Nederland is erg dichtbevolkt met meer dan 350 inwoners per vierkante kilometer (Randstad). Ook Duitsland is wel dichtbevolkt maar kent toch maar 230 inwoners per vierkante kilometer (stedelijk). Op het platteland is dat natuurlijk nog veel minder.
Tevens werken echte makelaars heel anders in Duitsland. Het is voor een Duitse verkoper niet ongebruikelijk om zijn huis bij meerdere makelaars in de verkoop te zetten. Alleen die ene makelaar die daadwerkelijk het huis verkoopt, krijgt zijn provisie. Daarnaast houdt die provisie vaak een percentage in van de verkoopprijs, variërend van 2-3 procent tot 7-8 of zelfs 10 %. Maar 10 % van 7.000,- euro is nog steeds maar 700,- euro en daarvoor gaan de meeste makelaars gewoon niet aan de slag. Een 3 procent van 2 ton is natuurlijk veel interessanter (6.000 euro provisie!!) en daarom houden veel makelaars zich helemaal niet bezig met de verkoop van onroerend goed in het lage segment.
Specialisatie
Tenslotte ben ik zelf persoonlijk altijd doelbewust op zoek naar de allerlaagste prijzen. Ik heb mij gespecialiseerd in het goedkoopste segment, in de deelstaten Thüringen en Sachsen-Anhalt. Ik ga dagelijks op zoek naar de voordeligste huizen en speur alles af naar koopjes, woningen voor spotprijzen en wil dan altijd graag de beste deals, zowel voor u als voor mij. Dat kost tijd, energie en heel veel doorzettingsvermogen. Het werkt hier in dit specifieke deel van Duitsland namelijk altijd allemaal net een beetje anders. Maar het heeft wel als resultaat: de laagste prijs! Voordelig betrouwbaar.
Dus hoe kan dat nou, die lage prijzen?
Alles op een rijtje:
- ligging in oude DDR
- lage bevolkingsdichtheid
- soms veel leegstand
- gebrekkig onderhoud
- achterhaalde infrastructuur
- trage ontsluiting gebied
- landelijk en rustig gelegen
- altijd al forse prijsverschillen
- veel groter land, meer ruimte
- niet interessant voor makelaars
- persoonlijk gericht zoekbeleid
Elf redenen waarom het nu nog steeds mogelijk is zo goedkoop te kopen in dit deel van Duitsland, buurland van Nederland, sterke partner van Europa en krachtig land met een prima economie. Meestal verstaan wij als Hollanders de Duitse taal ook nog redelijk. En de Duitsers zien ons graag komen. Dus wat houdt u tegen? Aan de prijs kan het niet liggen.
Komt u zich zelf een keer overtuigen?
Ik leid u graag rond!
Mit freundlichen Grüßen,
Peter Kerkhoven / Hollandstadt Immobilienhandel
PS – U gelooft het nog niet?
Dan zelf even op onderzoek uit, even wat zoektermen invoeren op Google, misschien toch eens kijken bij andere makelaars in Duitsland, bellen met de Duitse ambassade, consulaat, Handelskamer, of Duits Verkeersbureau. Of referenties navragen bij die tientallen, ondertussen misschien wel honderden, Nederlanders die ik ondertussen aan een leuk Duits goedkoop huisje heb geholpen. Als vakantiehuis, tweede woning, permanent verblijf of als investering, voor belegging op lange termijn of voor verhuur op korte termijn. Nog niet overtuigd? Dan lekker in Nederland blijven! 🙂
PS 2 – Steeds duurder!
De huizen worden steeds duurder. Ook in dit deel van Duitsland zit de vastgoedmarkt in de lift en trekt alles aan. De prijzen stijgen, van 10-20 procent tot soms wel 30-40 % in bepaalde gebieden. Vanaf het moment dat ik actief ben hier, zie ik een constante stijgende lijn qua huizenprijzen. Het is dan ook zaak NU aan te kopen en niet te lang te wachten. Koop NU, voordat u straks de boot mist. Dat zou jammer zijn….
PS 3 – Geen glanzende brochures…
Zoekt u een gladde makelaar in strak pak met glanzende brochures, een duur kantoor en permanent bezet secretariaat? Dan bent u hier aan het verkeerde adres. Wij hebben geen modern kantoorpand en dito bezetting. U zult het met mij moeten doen. Dus geen uitgebreide verkoopinformatie, plattegronden, cijfers en maatvoeringen. Helaas. Bevalt dat niet? Dan graag een ander zoeken.
==========================================================================+==========
Hollandstadt is lid van de Duits-Nederlandse Handelskamer in Den Haag.
Mitglied Deutsch-Niederländische Handelskammer mit Büros in Düsseldorf, Berlin und Frankfurt am Main.
www.dnhk.org
==============================================================================+======